Ангел Харизанов

(Пренасочено од Ангел Спанчовалијата)

Ангел Харизанов наречен Спанчовалијата (1870-1902) — македонски револуционер, мелнички војвода и член на Македонската револуционерна организација.[1]

Ангел Харизанов Спанчовалијата
Роден 1870
Спанчево, Серско
Починал 31 јули 1902
Арамиска чешма, Серско

ЖивотописУреди

Ангел Харизанов бил роден во 1870 година во селото Спанчево, Серско. Се вклучил во редовите на Организацијата и бил назначен за терорист. Во 1899 година бил назначен за војвода на Организацијата во Мелничко. Загинал на 31 јули (стар стил) 1902 година во месноста Арамиска чешма, меѓу селата Петрово и Голешево, Серско.

НаводиУреди

  1. Енциклопедија ВМРО, Скопје, 2015, стр. 7