Анадолија или Анатоликон (грчки: Άνατολικόν [θέμα], Anatolikon [thema]) - византиска тема која се наоѓала во централниот дел на Анадолија, во денешна Турција. Од своето основање, оваа тема била најголемата и една од најважната за Византија[1]. Темата и нејзината армија одиграле голема улога во Арапско-византиските војни во периодот од 7 век до 10 век[2], по кое следувал периодот на релативен мир кој траел до освојувањето на оваа територија од страна на Селџуците во 1070-тите.

Анатоликон
Άνατολικόν θέμα, θέμα Άνατολικῶν
Тема на на Византија
640s/660 – 1078
Местоположба на Анадолија
Местоположба на Анадолија
Историски период Среден век
 -  Основана пред 669
 -  заземање од Селџуците 1078
Денес во  Турција

Како тема за прв пати била спомната во 669 година бидејќи граничела директно со непријателскиот исламски калифат и била помогната од императорите од сириската династија. Во 714 година тогашниот стратег (stratēgós) на Анатоликон, Лав Исавир, сам се прогласил за император (Лав III)[3].

Темата Анатоликон е спомната за последен пат во изворите во 1077 година, кога нејзиниот стратег, Никифор Вотанијат, се прогласува за цар.

Главен град на темата бил Аморион до грабежите во 838 година[3][4], а потоа резиденцијата најверојатно била во Полиботос[5].

Наводи уреди

  1. Gyftopoulou, 2003 Chapter 3
  2. Gyftopoulou 2003, Chapter 1.
  3. 3,0 3,1 Kazhdan 1991, стр. 90.
  4. Pertusi 1952, стр. 115.
  5. Gyftopoulou 2003, Chapter 5.1.