Амамот — поранешен амам кој се наоѓал во селото Сарај, Општина Босилово.

Амам во Сарај
Општи податоци
Видамам
Стилосманлиска архитектура
ГрадСарај, Општина Босилово
ЗемјаМакедонија
Почната17 век
Урната20 век

Амамот бил изграден северозападно од селото Сарај, Струмичко и од него е сочуван само мал дел. Се наоѓа на приватен имот – нивата на Зоран Китанов од тоа село. Од амамот е сочуван само источниот ѕид на една од просториите со купола според обрушувањата и темелните остатоци амамот е од типот семејни амами.

Амамот имал квадратна основа и според остатоците од еродираната ѕидарија и керамика во околината имал димензи 6х6 метри. Од амамот не се сочувани функционални елементи но висината на источниот ѕид од 2 метри со мал дел од зачуваните коструктивни елементи на основата на куполата која постоела до 1945 година. Може да се констатира дека и овој амам е еден од постарите објекти изграден во 17 век за потребите на муслиманското население. Амамот за своето функционирање со вода се снабдувал од реката Турија[1].

Наводи уреди

  1. ЗАВОД ЗА ЗАШТИТА НА СПОМЕНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕЈ – СТРУМИЦА (2014). ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ ВО СПОМЕН НА ЕМИЛИЈА ПЕТКОВСКА.

.