Алма е мала река на Крим која тече од Кримските Планини во широк правец запад-северозапад кон Црното Море. Нејзиното устие се наоѓа јужно од Pishchane [uk], на половина пат помеѓу Евпаторија и Севастопол. Алма е кримскиот татарски збор за „јаболко“.

реката Алма

Географија

уреди

Алма, е формирана од сливот на реките Сари-су, Савлих-су и Бабуганка (Бабуган Јајла), таа тече најмногу низ планините.[1] По должината на нејзиниот тек се наоѓаат резервоарите за вода Алминское и Партизанское.[1]

Историја

уреди

За време на Кримската војна од 1853–1856 година, во битката кај Алма во близина на долниот тек на реката Алма, сојузничките британски, француски и отомански војски ги поразиле Русите под водство на принцот Александар Сергеевич Меншиков на 20 септември 1854 година[2].

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 . Berlin. Отсутно или празно |title= (help)
  2. Callary, Edward (29 September 2008). Place Names of Illinois. University of Illinois Press. стр. 6. ISBN 978-0-252-09070-7.

Надворешни врски

уреди