Алекса Гајиќ (20 мај 1974,[1] Белград) — српски стрип уметник и филмски режисер. Гајиќ е најпознат како илустратор на „Неволја на боговите (француски: Le Fléau des dieux) напишана од Валери Мангин и Технотајз напишана од Дарко Гркиниќ. Исто така, тој е добро познат илустратор во Србија и објавува во разни списанија, како што е „Политикин Забавник“.[2]

Алекса Гајиќ
Роден(а)20 мај, 1974
Белград, СФР Југославија
НационалностСрбин
Значајни дела
Бич Божји, Технотајз

Од 2000 година тој е во договор со францускиот издавач на стрипови Солеил Продукција. Тој е главен автор на анимираниот игран филм Technotise: Edit & I издаден во 2009 година.

Избрана библиографија уреди

 • Технотајз, писател: Дарко Гркиниќ, „System Comics“, Белград, Србија, 2001 и 2009 година.ISBN 86-902255-1-X .
 • Во завртките: колекција кратки стрипови ( У Шрафовима: колекција кратких стрипова ), „Системски стрипови“, Белград, 2003 година.ISBN 86-84687-02-7ISBN 86-84687-02-7 .
 • Le Fléau des dieux 1–6, писател: Валери Мангин, „Soleil Productions“, Тулон, Франција, 2000–2006 година.
  • Бич Божји 1–6, „System Comics“, Белград, Србија, 2002–2005 година.
  • Неволја на боговите 1–2, „Марвел“, Њујорк, 2009–2010 година.
 • Драко 1–2, писател: Валери Мангин, „Soleil Productions“, Тулон, 2011–2012.

Уметнички книги и каталози уреди

 • Алекса Гајиќ: виртуелна реалност - вистинска виртуелност / Алекса Гајиќ: виртуелна реалност - реална виртуелност (изложбен каталог), Музеј на применета уметност, 9-30 јуни 2005 година. Текст на Аница Туцаков, кустос за изложба Маријана Петровиќ-Раиќ, 2005 година, 44 стр.ISBN 86-7415-094-2ISBN 86-7415-094-2 .
 • Епски херои и град на иднината ( Epski heroji i grad budućnosti / Aleksa Gajić: héros epiqués et ville du futur), „Fabrika“ (изложбен каталог), Нови Сад, 7–8 септември 2012 година, уредник Здравко Вулин, Студентски културен центар, Нови Сад и Францускиот институт, Белград, 2012, 32 стр.
 • ScrapBook (Skrepbuk), „Moro“ и „System Comics“, Белград, 2012 година.

Наводи уреди

 1. http://www.pretrazivac.com/tehnotize/umetnik.html
 2. „Aleksa Gajić, strip“. Libartes (англиски). 2018-10-31. Посетено на 2020-05-02.

Надворешни врски уреди