Александер Баумгартен

Александар Готлиб Баумгартен (германски: Alexander Gottlieb Baumgarten, Берлин, 17 јули 1714 - Франкфурт на Одер, 26 мај 1762 ) бил германски филозоф, наследник на Кристијан Волф и Лајбниц .

Тој го претставил поимот „естетика“, кој ја означи теоријата на сензуалното знаење што создава убавина и која е изразена во слики, наспроти логиката како наука за рационално знаење.[1] Тој помогнал да се развие естетиката како независна филозофска дисциплина.

Извори уреди

  1. Baumgarten, Alexander. Meditationes philosophicae de nonnulis ad poema pertinentilous. Halle, 1735. Превод на енглески: K. Aschenbrenner и W. Holther као Reflections on Poetry. Berkeley: University of California Press, 1954. (англиски)

Надворешни врски уреди