Александар Гучков

Александар Иванович Гучков (руски: Алекса́ндр Ива́нович Гучко́в) (14 октомври 1862 – 14 февруари 1936) — руски политичар, претседател на третата Дума и министер за војна во Привремената руска влада.

Александар Гучков
Александар Гучков
Александар Гучков
4. претседател на државната Дума
На должноста
10 март 1910 – 15 март 1911
Монарх Николај II
Претходник Николај Хомјаков
Наследник Михаил Роѕјанко
Лични податоци
Роден(а) 14 октомври 1862 (14 октомври 1862)
Москва, Руско Царство
Починал(а) 14 февруари 1936
Париз, Франција
Установа Московски државен универзитет

Поврзано уреди