Албанска фашистичка партија

Албанската фашистичка партија или ФАША (албански: Partia Fashiste e Shqipërisë -- PFSh) била албанска фашистичка организација која дејствувала од 1941 до 1944 година. Била формирана од Италијанците за поддршка на воспоставувањето на окупаторската власт во окупираниот дел на Македонија[1]. Учествувала во откривањето и ликвидирањето на лица и групи во единиците на Македонската војска. Во 1943 година се присоединила кон Балистичката организација за заедничко дејствување. Се расформирала во ноември 1944 година.

The Знамето на Албанија под италијански протекторат користено од фашистичката влада

водачи уреди

Министри секретари на ФАША

Министри секретари на Големоалбанската гарда

Наводи уреди

  1. Ѓорѓи Малковски, „Балисти“, Скопје, 2002