Акранес (исландски: Akranes) е град во југозападниот дел на Исланд, односно спаѓа во Западниот регион, брои околу 6.600 жители и е осми град по големина во Исланд. Градот е поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Рејкјавик и Акранес, заедно со уште неколку градови се сметаат за најважни индустриски, стопански и културни центри на државата.