Автономна покраина

Автономна покраина - поим за еден вид покраина што има административна автономија.[1] Во политичката историја, терминот се користи како ознака за разни видови автономни субјекти, на средни нивоа на административната хиерархија. Во релативна смисла, автономната покраина обично има помалку автономија отколку автономна сојузна држава, но повеќе автономија отколку автономна област/регион. Административната автономија на една покраина може да биде изразена во нејзиното официјално име, со употреба на одреден термин што ја означува автономијата, но таквиот израз може да се изостави и. Во тој случај, автономниот статус на покраината може да се утврди врз основа на релевантни законски одредби.

ПојавувањаУреди

 
Италијанските автономни покраини Трентино и Јужен Тирол

ФинскаУреди

Во Финска, постои една автономна покраина:

ИталијаУреди

Во Италија, постојат две автономни покраини:

СрбијаУреди

Во Србија има две автономни покраини:

Поранешни автономни покраиниУреди

  • Автономна покраина Западна Босна

НаводиУреди

БиблиографијаУреди

  • Алдо Стела, Storia dell'Autonomia trentina, Тренто: Edizioni UCT, 1997 година.

НаводиУреди

  1. Collins Dictionary, пристапено на 8 декември 2020