Авионска несреќа кај Охрид (1993)

На 22 ноември 1993 г. на Тројани се срушил авион од типот Јак-42Д на „Авиоимпекс“, кој се враќал за Скопје од Женева, но бил пренасочен кон Охрид поради лошите временски услови на скопскиот аеродром. Сите осум членови на екипажот и 115 од 116-те патници загинале. Единствениот преживеан патник им подлегнал на повредите неколку дена подоцна во охридската болница.

Авионска несреќа на Авиоимпекс
Yakovlev Yak-42D, Avioimpex AN0198777.jpg
Срушениот авион, на Аеродромот Диселдорф во април 1993
Сумирани податоци за несреќата
Датум22 ноември 1993 (1993-11-22)
Патници108
Екипаж8
Жртви116
Преживеани0
Тип на авионотЈак-42Д
ОператорАвиоимпекс
Полетал одЖенева, Швајцарија
ДестинацијаОхрид, Македонија