Авил Александриски

Авил Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 83 до 95 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.

Авил Александриски
Патријарх на Александрија
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен83
Службата завршила95
ПретходникАнијан
НаследникКедрон
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија