Авероес (1126, Шпанија - 1198, Мароко) бил арапски филозоф, лекар и учител. Тој бил основач на филозофскиот правец Авероизам. Неговото учење се приклонувало кон материјализмот и пантеизмот. Тој ја негирал бесмртноста на душата, поради што бил осуден од Римската курија.

Авероес како тема во уметноста уреди

Наводи уреди

  1. Хорхе Луис Борхес, Алеф. Скопје: Бегемот, 2015, стр. 84-94.