ТВ-кулата

Аваш е рид од вулканско потекло во Мишколц, Унгарија. Неговиот врв (234 м надморска височина, 104 м над градот) е највисоката точка на Мишколц (иако други делови, анексирани кон градот подоцна, лежат повисоко во планините во Бик). На врвот се наоѓа ТВ-кула со набљудувачка палуба која е претходен симбол на градот и дава убава панорама.

Името на ридот е архаичен унгарски збор што значи „забрането“. Се викало дека во исто време било забрането овчарите да ги пасат своите стада таму, бидејќи старите подрумски вина се заканувале со излевање.

Во почетокот на 20 век, во Аваш се пронајдени неколку праисториски артефакти, докажувајќи дека овде живееле луѓе што припаѓале на културата Неолитска Шелета. (Самата култура била именувана по пештерата Шелета, во Лилафруд, каде што биле пронајдени многу важни археолошки наоди.)

Језуитското средно училиште и црквата опкружени со бетонски згради

Варовничките пештери на Аваш, кои некогаш биле користени од праисториските мажи, сега се користат како винарски визби; тесните, ликвидни улици даваат медитеранска атмосфера на овој дел од Аваш Хил.

На северниот дел на ридот, близу до центарот на Ерзшебет, се наоѓа готската протестантска црква на Аваш, најстарата градба од Мишколц (најстарата стара зграда е замокот на Диосгир) и неговата камбанарија (16 век). неколку винарски визби ископани во близина на песочник, во т.н. област Кис-Аваш ("Мал аваш").

Телевизиската кула е висока 72 метри и била изградена во 1963 година. Претходната кула била направена од дрво и била дизајнирана од Балинт Сегхалми, кој исто така ја дизајнирал Дрвената црква; тоа беше уништено од советски војници за време на револуцијата во 1956 година.

Јужниот дел на Аваш, наречен Аваш-Југ, е местото каде што се наоѓа најголемиот станбен имот на градот, со десет катните бетонски блокови на социјалистички стил, кои обезбедуваат домови за околу една третина од населението во градот. Областа има пет основни и четири средни училишта, две пошти и полициска станица.