Џуанологија

Џуанологија (џуаншки: Cang’yoz; кинески: 壮学, пинјин: Zhuàngxué) е науката која се занимава со изучување на народот Џуанци. Таа е регионална и тематска гранка на пошироките дисциплини етнологија и античка историја. Човекот кој се занимава со оваа наука се нарекува џуанолог.[1]

Родното место на џуанологијата: Нормален универзитет Гуангсји

ВоведУреди

Џуанологијата ги изучува џуаншките култури (јазик, книжевност, историја, религија, уметност, стопанство и етика) од V милениум п.н.е. до страна крајот на XIX век. Современата џуанологија се смета дека се зародила во 1957 година, кога Хуанг Сјенфан ја објавил општата историја на Џуанци со помош на стари документи.[2] Подоцна, со сè поголемото познавање на џуаншкиот јазик и култура, изучувањето на џуаншката цивилизација станала академски строга наука во голем подем, со сиот стимул кој ова познавање на пишаните материјали можело да го даде.[3]

Познати џуанолозиУреди

 
Древно џуаншко писмо
 • Хуанг Сјенфан(1899-1982)[4]
 • Хуанг Ценчинг (1918-1995)
 • Бан Сјoyвен (1920-)
 • Су Гуанчанг (1923- 2007)
 • Лан Xонгeн (1924-1995)
 • Ли Ганфeн (1930 - ?)
 • Џоу Цоуџоу (1934-)
 • Лианг Тингванг (1937-)
 • Чин Најчанг (1947-2010)
 • Чин Кајлуан (1950-)
 • Веи Сувен (1963-)
 • Џефри Барниско (САД)[5]
 • Давид Леополд (Австралија)[6]
 • Цикeтa Сикeџуки (Јапонија, 1952)[7]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. кинески:Ли Фучaнг. „Џуанологија“. Пекинг, 2009. ISBN 978-7-105-10588-5
 2. кинески: мо јуни. „Основач на џанологијата: Хуанг Сјенфан“. Daily Guangxi. 3 септември 2002.
 3. Чин Најчанг. „Кинеска џуанологија“. Гуангсји, 2004. ISBN 978-7-5363- 4734-0
 4. „Основач на џуанологијата: Хуанг Сјенфан“ посет. 1 септември 2009 г (кинески)
 5. Jeffrey Barlow, The Zhuang: A Longitudinal Study of Their History and Their Culture
 6. Давид Леополд (кинески)
 7. јапонски:塚田誠之: Изучување на Џуанците

Надворешни врскиУреди