Џомо Кенијата

Џомо Кенијата ( 1891 - 22 август 1978) бил еден од најистакнатите африкански борци против колонијализмот. Тој е еден од основачите и претседател на Африканскиот сојуз на Кенија, кој се избори за независност на земјата.

Споменик посветен на Кенијата