Џеладин-бег

управник на Охрид

Џеладин-бег ( 17941831) — управник на Охрид, син на тетовскиот паша Реџеп.[1]

Џеладин-бег
Роден 1794
Починал 1831
Занимање бег

Животопис уреди

Важел за справедлив управник за кого работеле и христијани. За заштнитк на градот од разбојници од поставил Кузман Капидан, јунакот во „Сердарот“ од Григор Прличев.

Под влијание на својата втора жена Ташула, робинка од Негушкото востание, во чие задушување учествувал, бил толерантен кон христијаните.

Во 1831 година, по меѓусебните судири на моќните бегови, избегал во Египет.

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Џамија“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 1638. Text "series " ignored (help)