Љубител — оној што се занимава со нешто (на пр., со наука, уметност, спорт, книжевност итн.) од љубов и за забава. Љубителот се разликува од професионалецот во тоа што професионалецот добива плата за учество во неговата одредена вештина. Љубизам не значи дека нештото е нестручно или непрофесионално. На пример, олимписките боксери и фудбалерите мораат да бидат љубители, но тоа не одразува на нивниот квалитет.[1]

Наводи уреди

  1. „Amateurism Across the Arts“. arts.berkeley.edu. University of California, Berkeley. Посетено на May 15, 2018.