Јулијана Поповска - Павловска

јулијана Поповска-Павловска (Скопје, 1948 - Скопје, 13 ноември 2011) била познат македонски ликовен уметник. Во 1985 година, таа стапува во брак со познатиот македонски поет Радован Павловски. Умира во родниот град Скопје на 63 годишна возраст на 13 ноември 2011 година.[1]

јулијана Поповска-Павловска
Родена 1948
Скопје
Починала 13 ноември 2011
Скопје, Македонија Македонија
Занимање ликовен уметник

„Животот е само кратка временска отсечка во однос на вечноста. И таа завршува на некои гробишта, некогаш трае повеќе, некогаш помалку, некогаш, како што знаеме да кажеме, до длабока старост, некогаш проклето кратко“.

— Радован Павловски, 14 ноември 2011 говор на погребот на сликарката

Наводи уреди

  1. „Последен збор - јулијана Поповска-Павловска“. Утрински Весник. 18 ноември 2011. Посетено на 2011-12-04.