Јохан Кристоф Фридрих Бах

Јохан Кристоф Фридрих Бах (германски: Johann Christoph Friedrich Bach, роден во Бикебург, на 21 јуни 1732 - починат во Лајпциг, на 26 јануари 1795) – германски композитор од музичкото семејство Бах. Тој се нарекувал Бикенбур Бах. Тој бил деветтиот син на Јохан Себастијан Бах .

Јохан Кристоф Фридрих Бах
Johann Christoph Friedrich Bach
Портрет на Бах, од Георг Давид Матје, 1774
Животописни податоци
Родено имеЈохан Кристоф Фридрих Бах
Роден(а)21 јуни 1732, Лајпциг
Починал(а)26 јануари 1795, Бикербург,
Жанровибарок
Занимањакомпозитор
харпсикордист

Во 1750 година тој почнал кариера на харпсикордист во дворецот во Бикенбург. Напишал сонати за клавијатури, 16 симфонии, ораториуми, литургиски хорски композиции, мокети, опери и песни. Во неговата музика, влијанието на неговиот татко, неговиот брат Карл Филип Емануел Бах и италијанската музика.

Наводи уреди

  • Ulrich Leisinger, "Johann Christoph Friedrich Bach," Grove Music Online
  • Eugene Helm, "Johann Christoph Friedrich Bach" The New Grove Bach Family, Macmillan 1985 pp. 309–314

Надворешни врски уреди