Јохан Кристијан Бах

Јохан Кристијан Бах (германски: Johann Christian Bach; Лајпциг, 5 септември 1735 . - Лондон, 1 јануари 1782 ) бил германски композитор.

Јохан Кристијан Бах, насликан во Лондон од Томас Гејнсборо, (Национална галерија на портрети, Лондон)
Јохан Кристијан Бах, насликан во Лондон од Томас Гејнсборо, (Национална галерија на портрети, Лондон)

Тој е најмладиот син на познатиот татко Јохан Себастијан Бах и неговата втора сопруга Ана Магдалена Бах . Тој е роден кога неговиот татко имал 50 години, па затоа можел да учи од него само 15 години.

Тие го нарекуваат Лондонски Бах , бидејќи живеел во Лондон до крајот на својот живот. Еден од најпознатите ученици и пријатели му бил Волфганг Амадеус Моцарт .

Напишал опери и концерти кои во голема мера влијаеле врз младиот Моцарт.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди