Јохан Готлиб Неремберг

Јохан Готлиб Неремберг (германски: Johann Gottlieb Nörremberg; 11 август 1787 - 20 јули 1862) — германски физичар од областа на поларизацијата на светлината.

Дагеротип од Неремберг (1839)

Во 1833 г. станал професор по математика, физика и астрономија на Тибингенскиот универзитет, каде работел на геодезија и развојот на оптички инструменти.

Надворешни врски уреди

  •   Јохан Готлиб Неремберг на Ризницата ?
  • Либери, Р. „Неремберговата направа за поларизација на светлината“. Посетено на 2007-10-08. (англиски)