Јован (Прв војвода од Бедфорд)

Јован (20 јуни 138914 септември 1435) — англиски благородник, втор син на англискиот крал Хенри IV и неговата сопруга Марија.

Јован
војвода од Бедфорд
СопружникАна
1423 - 1432
Jacquetta of Luxembourg
1433 - 1435
ТаткоHenry IV Bolingbroke, King of England
МајкаМарија

Јован во текот на својот живот се стекнал со титулите Ерл од Кендал, Ерл од Ричмонд и Војвода од Бедфорд. На 14 јуни 1423 гсе оженил за Ана, ќерка на Јован II од Бургундија. Неговата сопруга починала при породувањето во 1432 година, па тој се преженил.

Во 1422 година починал Хенри V, а Бедфорд бил даден на Хемфри, неговиот помал брад. Бедфорд на неколкупати бил поразен од француските војски на чело со Јованка Орлеанка.