Јована (кралица на Шкотска)

Јована (5 јули 13217 септември 1362) била ќерка на англискиот крал Едвард II и неговата сопруга Изабела во Лондонската кула.

Јована
Joan Queen of Scotland.jpg
Кралица на Шкотска
На престол 7 јуни 1329 – 7 септември 1362
Крунисување ноември 1331
Сопружник Давид II
Татко Едвард II
Мајка Изабела
Почивалиште Лондон

На 17 јули 1328 година се омажила за шкотскиот принц Давид II, кога имала само седум години. Во 1329 година починал Роберт I, по кое Давид станал крал на Шкотска.