Јована Англиска (кралица на Шкотска)

кралица на Шкотска

Јована Англиска (22 јули 1210 - 4 март 1238) — кралица на Шкотска во периодот од 1221 до 1238 година.

Јована Англиска
Кралица на Шкотска
На позиција21 јуни 1221 – 4 март 1238
Почивалиште
Дорсет
СопружникАлександар II
ДинастијаДинастија Плантагенет
Данкелдска династија
ТаткоЈован Безземниот
МајкаИзабела

Била ќерка на англискиот крал Јован Безземниот и неговата сопруга Изабела. На 21 јуни 1221 се омажила за шкотскиот крал Александар II, кога имала само единаесет години. Тие немале деца.