Јирген Хабермас

германски социолог и филозоф

Јирген Хабермас ( UK : / h ɑː b ər m æ S /, САД : / - m ɑː S / ;[1] германски:  ;[2][3] роден на 18 јуни 1929 година) е германски филозоф и социолог во традицијата на критичката теорија и прагматизам . Тој е можеби најпознат по неговите теории за комуникативната рационалност и јавната сфера . Во 2014 година, читателите на " Проспект" го избраа Хабермас како еден од нивните омилени меѓу "водечките светски мислители".[4]

Јирген Хабермас

Поврзан со Франкфуртската школа, работата на Хабермас се фокусира на темелите на епистемологијата и општествената теорија, анализата на напредниот капитализам и демократија, владеењето на правото во критичен социјално-еволутивен контекст и современата политика, особено германската политика. Теоретскиот систем на Хабермас е посветен на откривање на можноста за разум, еманципација и рационално-критичка комуникација латентна во модерните институции и во човечкиот капацитет да размислуваат и да ги следат рационалните интереси. Хабермас е познат по својата работа на концептот на модерноста, особено во однос на дискусиите за рационализација првично изнесени од Макс Вебер . Тој бил под влијание на американскиот прагматизам, акционата теорија и постструктурализмот .

Животопис уреди

Хабермас е роден во Диселдорф, провинција Рајн, во 1929 година. Тој е роден со расцеп на непцето и имал корективна хирургија двапати во текот на детството.[5] Хабермас тврди дека неговото нарушување на говорот го натерало да размислува поинаку за важноста на длабоката зависност и комуникацијата.[6]

Како млад тинејџер, тој бил длабоко погоден од Втората светска војна. До дипломирањето од гимназија, Хабермас живеел во Гуммерсбах, во близина на Келн . Неговиот татко, Ернст Хабермас, бил извршен директор на Комонската комора за индустрија и трговија, и бил опишан од страна на Хабермас како нацистички симпатизер. Тој беше воспитан во стабилно протестантско милје, а неговиот дедо бил директор на богословијата во Гуммерсбах. Студирал на универзитетите во Геттинген (1949/50), Цирих (1950/51) и Бон (1951-54) и докторирал по филозофија од Бон во 1954 година со дисертација напишана за конфликтот помеѓу апсолутот и историјата во Мислата на Шелинг, насловена како Das Absolute und die Geschichte. Von der Zwiespältigkeit in Schellings Denken Das Absolute und die Geschichte. Von der Zwiespältigkeit in Schellings Denken (Апсолутот и приказната. На двосмисленоста во размислувањето на Шелинг Апсолутот и историјата. Од двосмисленоста во размислувањето на Шелинг. Неговата дисертација вклучуваше Ерих Роткер и Оскар Бекер .[7]

Социјалистички дијалог уреди

Хабермас застана на страната на другите коментатори на 20 век за Маркс, како што е Хана Арент, кои укажаа на загриженост со ограничувањата на тоталитарните перспективи, кои често се поврзуваат со очигледна преоценка на Марксовиот еманципаторски потенцијал на силите на производство. Арент го презентираше ова во нејзината книга "Потеклото на тоталитаризмот", а Хабермас ја проширува оваа критика во неговите дела за функционален редукционизам во животот на светот во неговиот " Lifeworld and System: A Critique of Functionalist Reason" . Како што вели Хабермас:

Награди уреди

 • 1974: награда Хегел .
 • 1976: награда на Сигмунд Фројд .
 • 1980: Награда Теодор В. Адорно .
 • 1985: Geschwister-Scholl-Preis за неговата работа, Die neue Unübersichtlichkeit .
 • 1986: награда Готфрид Вилхелм Лајбниц .
 • 1987: Наградата Sonning доделена на секои две години за исклучителни придонеси за европската култура
 • 1995: награда Карл Јасперс .
 • 1999: награда Теодор Хеус .
 • 2001: награда за мир на германската книжевна трговија .
 • 2003: Фондацијата Принцот на Астурија во општествените науки.
 • 2004: Киотска награда за уметност и филозофија (50 милиони јени).
 • 2005: Меморијална награда Холберг на меморијалниот фонд на норвешкиот Лудвиг Холберг (520.000 евра).
 • 2006: Бруно Крејски награда
 • 2008: Европска награда за политичка култура (Фондација Ханс Рингер) на Филмскиот фестивал Локарно (50.000 евра).
 • 2010: Улис медал, Универзитетскиот колеџ во Даблин.
 • 2011: Виктор Френк награда Архивирано на 19 јуни 2017 г.
 • 2012: Георг-Август-Зин-награда Архивирано на 24 октомври 2012 г.
 • 2012: награда Хајнрих Хајн
 • 2012: Награда за култура во Минхен
 • 2013: Еразмус награда .[8]
 • 2015: награда Клеге

Големи дела уреди

 • Структурната трансформација на јавната сфера (1962) ISBN 0-262-58108-6
 • Теорија и практика (1963)
 • За логиката на општествените науки (1967)
 • Кон рационално општество (1967)
 • Технологија и наука како идеологија (1968)
 • Знаење и човечки интереси (1971, германски 1968)
 • Легитимна криза (1975)
 • Комуникација и еволуција на општеството (1976)
 • За прагматиката на социјалната интеракција (1976)
 • Теорија на комуникациска акција (1981)
 • Морална свест и комуникативна акција (1983)
 • Филозофско-политички профили (1983)
 • Филозофскиот дискурс на современоста (1985)
 • Новиот конзервативизам (1985)
 • Новата нејасност: Кризата на државата на благосостојба (1986)
 • Постметафизичко размислување (1988)
 • Оправдување и примена (1991)
 • Помеѓу факти и норми: придонеси за дискурс теорија на правото и демократијата (1992)
 • За прагматиката на комуникацијата (1992)
 • Вклучувањето на другиот (1996)
 • Берлинска република (1997, колекција на интервјуа со Хабермас)
 • Постнационалната констелација (1998)
 • Рационалност и религија (1998)
 • Вистината и оправданоста (1998)
 • Иднината на човечката природа (2003)  
 • Стара Европа, Нова Европа, Јадро Европа (2005)  
 • Разделниот Запад (2006)
 • Дијалектиката на секуларизацијата (2007, Џозеф Рацингер )
 • Помеѓу натурализмот и религијата: филозофски есеи (2008)
 • Европа. Проектот за фалсификување (2009)
 • Кризата на Европската унија (2012)

Поврзано уреди

 • Анкета за глобални интелектуалци 2005
 • <i id="mwAhU">Соѕвездија</i>
 • Дебата Фуко-Хабермас
 • Спорот за позитивизам

Наводи уреди

 1. "Habermas". Collins English Dictionary.
 2. Max Mangold and Dudenredaktion: Duden Aussprachewörterbuch. In: Der Duden in zwölf Bänden. Volume 6, 6th edition, Dudenverlag, Mannheim/Leipzig/Wien/Zürich 2005 ISBN 978-3-411-04066-7, "Jürgen" p. 446 and "Habermas" p. 383.
 3. Krech, Eva-Maria; Stock, Eberhard; Hirschfeld, Ursula; Anders, Lutz Christian (2009). Deutsches Aussprachewörterbuch [German Pronunciation Dictionary] (германски). Berlin: Walter de Gruyter. стр. 561, 629. ISBN 978-3-11-018202-6.
 4. Serena Kutchinsky (23 April 2014). „World thinkers 2014: The results“. Prospect Magazine. Архивирано од изворникот на 2019-09-28. Посетено на 5 мај 2019. 12. Jürgen Habermas, philosopher
 5. Simplican, Clifford; Stacy (28 October 2017). „Disabling Democracy: How Disability Reconfigures Deliberative Democratic Norms“. Посетено на 28 October 2017.
 6. Habermas, Jurgen. 2008. Between Naturalism and Religion: Philosophical Essays. (First chapter).
 7. Habermas, Jurgen (1954). Das Absolute und die Geschichte: von der Zwiespältigkeit in Schellings Denken. Gummers.
 8. „The future of democracy, with Jürgen Habermas“. KNAW. Архивирано од изворникот на 5 мај 2019. Посетено на 6 November 2013.

Дополнителна литература уреди

 • Грег Даниел Милер, Мимезис и Причина: Политичка филозофија на Хабермас . SUNY Press, 2011.
A recent analysis which underscores the aesthetic power of intersubjective communication in Habermas's theory of communicative action.
 • Јирген Хабермас: филозофско-политички профил на Марвин Ринтала, перспективи за политички науки, 2002-01-01
 • Јирген Хабермас од Мартин Матуштік (2001)  
 • Постнационален идентитет: критичка теорија и егзистенцијална филозофија во Хабермас, Кјеркегор и Хавел од Мартин Матуштік (1993)  
 • Томас МекКарти, Критичка теорија на Јирген Хабермас, МИТ Прес, 1978.
A highly regarded interpretation in English of Habermas's earlier work, written just as Habermas was developing his full-fledged communication theory.
A clear account of Habermas' early philosophical views.
 • JG Finlayson, Habermas: многу краток вовед, Oxford University Press, 2004.
A recent, brief introduction to Habermas, focusing on his communication theory of society.
 • Јане Братен, критичка теорија на општеството на Хабермас [1], Државен Универзитет во Њујорк Прес, 1991.   ISBN   0-7914-0759-4
 • Андреас Доршел: 'Handlungstypen und Kriterien. Zu Habermas " Theorie des kommunikativen Handelns", во: Zeitschrift für philosophische Forschung 44 (1990), nr. 2, стр. 220-252. Критична дискусија за видовите на активности во Хабермас. На германски јазик.
 • Ерик Оддвар Ериксен и Џарл Вајгард, Разбирање на Хабермас: Комуникативната акција и делиберативна демократија, Continuum International Publishing, 2004 (   ).
A recent and comprehensive introduction to Habermas' mature theory and its political implications both national and global.