Јанаки Гочев — македонски револуционер, деец на Македонската револуционерна организација.

Јанаки Гочев
Роден 1 август 1872
Харманли, денешна Бугарија
Починал 31 октомври 1957
Харманли, Бугарија

Животопис уреди

Гочева е роден во 1877 година во Харманли во Османлиското Царство, денес во Бугарија. Завршува во Садовското земјоделско училиште. Станува учител во пограничното село Хебибчево. Во почетокот на 1902 година го менува Александар Кипров како раководител на пунктот на ВМОРО во Хебибчево и го раководи до 1907 година [1].

Христо Караманджуков пишува за Гочев:

... долго време како постојан човек на местото, ja претставуваше душата на пунктот и ги одржуваше во исправност каналите за пошта, за луѓе и за оружени материјали преку границата надвор или кон внатре за Свиленград, Едрене и за Дедеагачко [2]

Извори уреди

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 36.
  2. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето култорно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 88.