Јаже[1][2] (англиски: Rope) — производ направен од усукани или плетени материјали — може да биде ткаенина, метал или синтетички влакна. Замислете го како група од ситни нишки, сите навиени заедно за да создадат силна, променлива линија. Постојат различни видови јажиња. Некои се направени од текстил како памук, коноп или лен. Металните јажиња, кои често се користат за кревање тешки предмети, се изработени со слоеви од челик. Јажињата за пренос на енергија, направени од бакар или алуминиум, се како кабли без изолација. Синтетичките јажиња се направени од материјали како полиестер, полипропилен, најлон или полиетилен. Тие се направени да бидат силни и издржливи за различни намени. Луѓето користат јажиња на различни начини. Во индустриите, јажињата се погодни за различни задачи, а во спортови како планинарење, едрење или спелеологија, помагаат при качување и истражување. Една интересна работа за јажињата е тоа што кога ќе го врзете јазолот во нив, извртувањето може да ги направи малку послаби. Така, силата на јажето може да падне, понекогаш дури и помалку од половина од неговата првобитна сила, откако ќе го врзете јазолот во него.[3][4][5]

Намотка од деснопоставено тривлакно јаже

Наводи

уреди
  1. „јаже“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „јаже“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Noel, John V. Jr. (1988-12-15). Knight's Modern Seamanship (англиски). John Wiley & Sons. ISBN 9780471289487.
  4. Army Field Manual FM 5-125 (Rigging Techniques, Procedures and Applications) (PDF). Technical Manual No. 3-34.86/Marine Corps, Reference Publication 3-17.7J. The United States Army. 2012. Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-06-27. Посетено на 2024-01-20.
  5. Carver, R.K. (2009). Stagecraft Fundamentals: A Guide and Reference for Theatrical Production. Focal Press. стр. 250. ISBN 978-0-240-80857-4. Посетено на 15 November 2018.

Надворешни врски

уреди