Ѓаволот од Луден е опера во три чина напишани во 1968 и 1969 од истакнатиот полски композитор Кшиштов Пендерецки, потоа ревидиран во 1972 и 1975 година. Либретото го напишал композиторот според делото на Џон Витинг кој направил драматизација на книгата на Хаксли[1]. Во содржината се зборува за католичкиот свештеник, Урбен Грандје, кој бил уапсен и осуден за вештерство и запален на клада во 1630 година[2].

Кшиштов Пендерецки

Улоги уреди

Улога Вид на глас постановка на премиерата 20 јуни 1969 (диригент: Хенрик Чиж)
Жана, опатица на манастирот Св. Урсула драмски сопран Татјана Тројанос
Клер, сестра-урсулинка мецосопран Цветка Ахлин
Габриела, сестра-урсулинка сопран Хелха Тима
Луиза, сестра-урсулинка сопран Урсула Боесе
Филипа, девојка висок лирски сопран Ингеборг Кригер
Нинон, млада вдовица контраалт Елизабет Штајнер
Грандје, викар на црквата Св. Петар баритон Анджеј Хиолски
Отец Бере, викар на Шинон Бас Бернард Ладиш
Де Лобардемон, кралски повереник тенор Хелмут Мелшер
Отец Ранжје басо профундо Ханс Сотин
Отец Мињон, исповедник на сестрите тенор Хорст Вилхем
Адам, аптекар тенор Курт Маршнер
Манури, хирург баритон Хајнц Бланкенбург
Принцот Анри де Канде, кралски повереник баритон Вилјам Воркман
Отец Амброз, стар свештеник бас Ернест Виман
Асмодеус бас Арнолд Ван Мил
Бонтан, крвник бас - баритон Карл Шулц
Дармањак, градоначалник на Лунден говорна улога Јоаким Хес
Де Серизе, градски судија говорна улога Ролф Мамеро
Судски записничар говорна улога Франц-Рудолф Екхардт
урсулинки, кармелиќанки, народ, деца, стражари и војници

Наводи уреди