UTC−12 (поточно UTC−12:00) е ознака за временско отстапување од UTC во износ од −12 часа.

UTC−12: сино (декември), портокалово (јуни), жолто (цела година), светлосино - морски површини

Како стандардно време (цела година)

уреди

UTC−12 е морепловен часовен појас што ги опфаќа морските подрачја помеѓу 180° и 172°30′ ЗГД. Времето во овој појас се добива со одземање на 12 часа од координираното универзално време. Бродовите што го користат ова време се последните што го започнуваат тој календарски ден. Појасот не е населен од луѓе.

Поврзано

уреди