Текстима (германски: Textima) — поранешен германски производител на индустриски машини за шиење со седиште во Кемниц, Германија.

Textima
Oснована1947 како VVB - 1996
СедиштеКемниц, Германија

Компанијата била основана во 1947 година од бројни експроприрани компании. Од 1978 година името било преименувано во ЗПДС Комбинат Текстима. Во 1990 година компанијата била преименувана во Комбинат Текстима (германски: Kombinat Textima). Во текот на првите години од 90-тите започнало и приватизирањето на комбинатот, а во 1996 година компанијата била ликвидирана. Денес, сопственик на името и заштитните знаци на трговската марка „Textima“ е Textima Import Export GmbH со седиште во Берлин.

Надворешни врскиУреди