Russulales се ред на Agaricomycetes (кои ги вклучуваат агаричните родови Гулапки и Млечки(печурки) и нивните полипороидни и кортициоидни роднини). Според Речникот на габите (10-то издание, 2008), редот се состои од 12 семејства, 80 родови и 1767 видови.[2] Според Видови Габи ( јануари 2016 година), редот содржи 13 семејства, 117 родови (16 не се доделени на едно семејство) и 3.060 видови.[3]

Russulales
Russula emetica
Научна класификација e
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Подкласа: incertae sedis
Ред: Russulales

Kreisel ex P.M.Kirk, P.F.Cannon & J.C.David (2001)
Семејства

AlbatrellaceaeAmylostereaceaeAuriscalpiaceaeBondarzewiaceaeEchinodontiaceaeHericiaceaeHybogasteraceaeLachnocladiaceaePeniophoraceaeRussulaceaeGloeocystidiellaceaeStereaceae

Синоними[1]
 • Aleurodiscales Jülich (1981)
 • Bondarzewiales Jülich (1981)
 • Hericiales Jülich (1981)
 • Lachnocladiales Jülich (1981)
 • Peniophorales Boidin, Mugnier & Canales (1998)
 • Russulales Kreisel (1969) nom. inval.
 • Stereales Jülich (1981)

Russuloid agarics претставуваат независна еволутивна линија на agarics, кои не се директно поврзани со Agaricales.

Оваа група, исто така, вклучува голем број на русулоидни хипогејни габи, полипори како што е Bondarzewia, некои забни габи (на пр.Auriscalpium vulgare ), и клубните габи на пр Artomyces.[4] Базидиоспорите во оваа група обично се украсени со амилоидни брадавици или ретикулација, но се познати неколку исклучоци, на пр. Heterobasidion annosum. Родот Clavicorona често бил третиран во Russulales, но неговиот тип видови, C. taxophila е во Agaricales. Останатите видови се задржани во Russulales од родот Artomyces.[5]

Видови со несигурностУреди

Постојат неколку родови класифицирани во Russulales кои се слабо познати, не биле подложени на ДНК-анализа, или ако се анализирани филогенетски, не се групираат со сè уште именувани или идентификувани семејства и не се доделени на одредена семејство (т.е. Incertae sedis во однос на семејното сместување). Тие ѓи вклучуваат:

 • Aleurocystidiellum
 • Dentipellopsis
 • Gloeoasterostroma
 • Gloeohypochnicium
 • Gloeopeniophorella
 • Haloaleurodiscus
 • Neoalbatrellus
 • Polypus
 • Scopulodontia
 • Scytinostromella
 • Xeroceps

НаводиУреди

 1. "Russulales Kreisel ex P.M. Kirk, P.F. Cannon & J.C. David 2001". MycoBank. International Mycological Association. Retrieved 2010-11-05.
 2. Kirk PM, Cannon PF, Minter DW, Stalpers JA (2008). Dictionary of the Fungi (10. изд.). Wallingford, UK: CABI. стр. 609. ISBN 0-85199-826-7.
 3. Kirk PM. „Species Fungorum (version January 2016). In: Species 2000 & ITIS Catalogue of Life“. Species 2000 & ITIS. Архивирано од изворникот на 2020-05-13. Посетено на 2014-10-30.
 4. Miller, S.L.; и др. (2006). „Perspectives in the new Russulales“. Mycologia. 98 (6): 960–970. doi:10.3852/mycologia.98.6.960. PMID 17486972.
 5. Lickey, E.B.; и др. (2003). „Phylogenetic and taxonomic studies in Artomyces and Clavicorona (Homobasidiomycetes: Auriscalpiaceae)“. Sydowia. 55: 181–254.

Надворешни врскиУреди