Нинтендо ДС

(Пренасочено од Nintendo DS)

Нинтендо ДС (анг. Nintendo DS) е преносна играчка конзола изаработена од Nintendo. Почна да се продава во Северна Америка на 21 ноември 2004 година. Има два дисплеи од кои едниот чувствителен на допир. Според Нинтендо, DS стои за "Developers' System" или "Dual Screen". Конзолата има вграден микрофон и можност за безжична врска.

Nintendo DS
ИзработувачNintendo
ПроизводителFoxconn
Семејство на
производот
Nintendo DS
ВидHandheld game console
ГенерацијаСедма генерација играчки конзоли
Продажна достапност2004–2014
Продадени18.79 милиони (од јуни 30, 2016

), сите модели 154.02 милиони низ цел свет (од јуни 30, 2016

)
МедиумиNintendo game card, ROM cartridge
ЦПЕДва обработувачи со ARM архитектура
СкладирањеМемориска картичка
256 KB флеш меморија
ППП4 MB RAM
ЕкранДва дисплеи TFT LCD 256 × 192 пиксели
ПоврзувањеWi-Fi
Семрежни услугиNintendo Wi-Fi Connection
Најпродавана играNew Super Mario Bros., 30.80 million (од септември 30, 2016 )
Обратна
соодветност
Game Boy Advance
ПретходникGame Boy Advance
НаследникNintendo 3DS

Тоа е "предок" на Нинтендо ДСи,Нинтендо 2ДС и Нинтендо 3ДС

Попознатите игри за Nintendo DS се:

Mario Kart DS(Марио Карт ДС)

Pokemon White 2(Покемон Бело 2)

New Super Mario Brothers(Нови Супер Марио Браќа)

Animal Crossing(Животинско Поминување)

Pokemon Platnium(Покемон Платниум)

Final Fantasy 3(Конечна Фантазија 3)

Nintendogs(Нинтендкучиња)