Нинтендо

(Пренасочено од Nintendo)

Нинтендо — име на јапонската компанија која се занимава со производство на играчки конзоли и издавачка дејност како: играчки карти, игри на плоча, видео игри, анимирани филмови, стрипови. Оваа компанија е основана во 1889, и нејзината главна дејност била производство на карти за играње за јапонската игра Ханафуда. Дури во 1977 Нинтендо ја развива својата прва конзола, додека во 1980-тите Нинтендо почнува да основа аркадни видео игри кој се играле за парички или жетони.

Нинтендо
Oснована23 септември 1889, во Кјото, Јапонија
Основач(и)Фусаџиро Јамаучи
Дејност

ПроизводиУреди

Аркадни игриУреди

Компанијата Нинтендо се обидела во производството на аркадни игри во раните 1970-ти, како насока во својата стратешки цел да се пробие на пазарот за видео игри кој станале популарни во САД. Нинтендо дури и денес произведува аркадни игри. Дел од аркадните игри на Нинтендо се:

Game & WatchУреди

Game & Watch е името за низа длавновни играчки нонзоли кој излегле во раните 1980-ти, а користеле екран од монохроматски течен кристал (LCD). Овие длановни игри имале само една игра, и имаше едноделен или дводелен дисплеј во различни големини: silver&gold, wide screen, multiscreen (дводелен дисплеј), tabletop (за маса), panorama, superscreen, crystal screen, micro vs system, miniclassics. Овие игри биле популарни сè до излегувањето на длановната конзола Gameboy.

Играчки конзолиУреди

Длановни играчки конзолиУреди

СофтвериУреди

Филмови и цртани серијалиУреди

Надворешни врскиУреди