MTV односно Music Television (Музичка телевизија) е американска кабелска телевизија од Њујорк. Создадена е на 1 август 1981 и на нејзината програма се пуштаат музички видеа.

MTV
Отпочната1 август 1981
Сопственик(Paramount/Viacom)
Формат на слика480i (SDTV)
1080i (HDTV)
СедиштеЊујорк, САД
Сестрински канал(и)MTV2, MTV Tr3́s, VH1,
Nickelodeon, Spike, Logo, други
Веб-странаMTV.com
Достапност
Сателитска телевизија
DirecTVChannel 331 (SD/HD)
Channel 1331 (VOD)
Dish NetworkChannel 160 (SD/HD)
Кабелска телевизија
Достапна на повеќе кабелски мрежиПровериго списокот на локалната кабелска за специфични канали

Надворешни врски

уреди