Килограм

(Пренасочено од Kg)

Килограм, (симб. кг или kg) — основна SI-единица за маса. Грамот е дефиниран како еден илјадити дел од килограм. Еден килограм има маса колку 1 литар дестилирана вода. Претворањето дава еквивалентни единици за маса во други системи.[3]

килограм
Меѓународен еталон на килограмот
Информации за мерката
Мерен системосновна SI-единица
Единица замаса
Ознакаkg 
Претворање на единици
1 килограм во ...... е еднакво на ...
   англоамер.   ≈ 2,205 фунти (lb) [1]
   природни   ≈ 4,59⋅107 Планкови маси (mP)
(1,356392608 ± (60))⋅1050 херци[2]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Оваа фунта („авоардипоа“) е составен дел од американскиот и империјалниот (британски) мерен систем.
  2. Еден килограм има енергија приближно еднаква на онаа на фотоните чија честота збирно ја изнесува оваа вредност.
  3. „Меѓународен прототип на килограмот (IPK)“. Меѓународно биро за тегови и мерки. Посетено на 7 јануари 2013. (англиски)