Joзефина Деланд

Joзефина Деланд (Стокхолм, 1 октомври 1814Париз, 8 март 1890) — шведска феминистка, писателка и наставничка по француски јазик. Таа го основала Svenska lärarinnors pensionsförening (Друштво за пензионирани наставнички), каде што служела како претседател од нејзиното основање во 1855 до 1859 година.

НаводиУреди