Хексапротодон

(Пренасочено од Hexaprotodon)
Хексапротодон
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Ред: Парнокопитни
Семејство: Нилски коњи
Род: Хексапротодон
Falconer and Cautley, 1836

Хексапротодон (науч. Hexaprotodon) е род од семејството нилски коњи. Во минатото во овој род припаѓале и пигмејските нилски коњи кои денес имаат посебен род пигмејски нилски коњи (Choeropsis).

Во овој род припаѓаат некои ретко-изучувани видови на изумрени нилски коњи од Азија, поради што овој род е познат и под името азиски нилски коњи.

 • Hexaprotodon bruneti - (фосил) Boisserie and White, 2004
 • Hexaprotodon crusafonti - (фосил) Aguire, 1963
 • Hexaprotodon hipponensis - (фосил) Gaudry, 1867
 • Hexaprotodon imagunculus - (фосил) Hopwood, 1926
 • Hexaprotodon iravticus - (фосил) Falconer and Cautley, 1847
 • Hexaprotodon karumensis - (фосил) Coryndon, 1977
 • Hexaprotodon mingoz - (фосил) Boisserie et al., 2003
 • Hexaprotodon namadicus - (фосил) Falconer and Cautley, 1847 - најверојатно истот вид како и H. palaeindicus´
 • Hexaprotodon palaeindicus - Индиски нилски коњ (фосил) Falconer and Cautley, 1847
 • Hexaprotodon pantanellii - (фосил) Joleaud, 1920
 • Hexaprotodon primaevus - (фосил) Crusafont et al., 1964
 • Hexaprotodon protamphibius - (фосил)) (Arambourg, 1944)
 • Hexaprotodon siculus - (фосил) Hooijer, 1946
 • Hexaprotodon sivalensis - (фосил) Falconer and Cautley, 1836
 • Hexaprotodon sp. - Мијанмарски нилски коњ (фосил)
 • И некои индонезиски видови од плеистоценот


Името „хексапротодон“ значи „шест предни заба“. Дадено е бидејќи некои од фосилите имаат 3 пара секачи.