Girls with guns (Превод: Девојки со пиштоли) е под-жанр на акциони филмови и анимација - често Азиски филмови и аниме - кои прикажуваат силен женски протагонист кој користи огнено оружје за да се одбрани од или да нападне група на антагонисти. Жанрот обично вклучува пиштоли, каскади и боречки вештини.