Шпаргловидни

ред растенија
(Пренасочено од Asparagales)
Шпаргловидни
Период: Средна Креда - денес
Agapanthus africanus.
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносемени
Нерангирано: Монокотиледони
Ред: Шпаргловидни
Bromhead
Фамилии

Во текстот

Шпаргловидни (науч. Asparagales) — ред во поткласата Liliidae и вклучува тревести, монокотиледонски цветни растенија кои се нашироко распространети. Сите претставници на овој ред поседуваат паралелна нерватура на листовите. Цветовите се исклучително разновидни по својата форма и боја. Името на редот е дадено по родот Asparagus (шпаргла).

Класификација уреди

Редот Шпаргловидни ги вклучува следните фамилии: