Архосауроморфи

(Пренасочено од Archosauromorpha)
  1. F0DC82"
  1. F0DC82"
Архосауроморфи
Период: Доцен Перм - денес
Trilophosaurus BW.jpg
Трилофосаурус, примитивен архосауроморф
colspan=2 style="text-align: center; background-color:
  1. F0DC82" | Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Класа: Reptilia
Поткласа: Diapsida
Инфракласа: Archosauromorpha
von Huene, 1946
colspan=2 style="text-align: center; background-color:
  1. F0DC82" | Редови

Видете во текстот.

Архосауроморфите (од грчки: "владеечки гуштерски форми") е инфракласа на диапсидни влекачи кои се појавиле за време на доцен Перм и станале почести за време на Тријас. Во оваа инфракласа се вклучени редовите Rhynchosauria, Trilophosauridae, Prolacertiformes, Archosauriformes, и пробно, Choristodera. Иако овие влекачи навидум се различни по својот изглед (едно време тие беа сместувани во различни поткласи - трилофосаурите биле сметани за еуриапсиди, додека ринхосаурите за лепидосаури и биле вклучувани во ист ред со туатарата), тие се обединети со неколку мали скелетни и черепни детали кои укажуваат на тоа дека тие образуваат клад кој настанал од еден заеднички предок.

Од петте таксони спомнати погоре, првите три изумреле за време на или пред Тријаско-јурската екстинкција. Хористодерите продолжиле да опстануваат како мала група сè до Миоцен, а архосауровидните биле важен фактор во раната тријаска животна средина, пред од нив да се развијат уште поуспешните архосаури.

СистематикаУреди

ФилогенијаУреди

Archosauromorpha 


Rhynchosauria
?TeraterpetonTrilophosauria


Prolacertiformes


 Archosauriformes 

?Uatchitodon
Proterosuchidae
?Erythrosuchidae
Euparkeriidae
?Turfanosuchus
Proterochampsidae
Yonghesuchus


 Archosauria 

Crurotarsi (крокодили и сродници)Avemetatarsalia (диносауруси, птеросауруси, птици и сродници)
Надворешни врскиУреди