7 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1840  Каспар Давид Фридрих — најистакнат сликар на германскиот романтизам.
1906  Андонис Влахакис — андартски капетан.
1924  Димитар Благоев — бугарски политичар.
1925  Тодор Паница — бугарски револуционер, деец на ВМОРО.
2024  Стив Албини — американски рок-музичар и продуцент.