63P/Вилт (меѓународно: 63P/Wild) - периодична комета во Сончевиот Систем со тековен орбитален период од 13,21 години.

63P/Вилт
Откривање
ОткривачПаул Вилт во Цимервалдската опсерваторија, Швајцарија
Откриена26 март 1960
Орбитални особености A
Афел9.2249 ае
Перихел1.9508 ае
Голема полуоска5.5906 ае
Занесеност0.6509
Период13.21 год.
Наклон19.7799°
Последен перихел10 април 2013
Следен перихел6 јули 2026[1]

Првпат била забележана од Паул Вилт во Цимервалдската опсерваторија на Астрономскиот институт во Берн, Швајцарија на фотографска плоча изложена на 26 март 1960 година, кој ја проценил нејзината светлина со магнитуда од 14,3. Нејзината елиптична орбита тогаш била пресметана дека има орбитален период од 13,17 години.[2]

Нејзиното предвидено повторно појавување во 1973 година било забележано од Елизабет Ромер од Поморската опсерваторија на Соединетите Држави, Флагстаф, Аризона со магнитуда од 17,5 степени. Иако не била најдена во 1986 година, таа била повторно откриена во 1999 година со магнитуда од околу 12.

Враќањето во 2013 година била умерено поволно со магнитуда повторно околу 12.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. ЦМП
  2. „63P/Wild 1“. Посетено на 9 јануари 2021.
Комети со бројни ознаки
Претходна
62P/Цучиншан
63P/Вилт Следна
64P/Свифт–Херелс