467 Лаура

астероид

467 Лаураастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 9 јануари 1901 година во Хајделберг. Привременото име на астероидот било 1901 FY

467 Лаура
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено9 јануари 1901
Ознаки
ЦМП-ознака467
1901 FY; 1954 OE; A924 RG
Орбитални особености
Епоха 4 јануари 2010
Афел3,2729632
Перихел2,6138302
Занесеност0,1119681
1844,4700814
256,54537
Наклон6,45075
322,62439
91,88696
Физички особености
Димензии41,96 km
41,96
10,50
Орбита на астероидот 467 Лаура и неговата положба во Сончевиот Систем

Надворешни врскиУреди