331П/Гибс (П/2012 Ф5) е мала периодична од типот на Енке и ретка комета со главниот појас, откриена од американскиот аматерски астроном Алекс Гибс.[1]

331П/Гибс (П/2012 Ф5)
Откривање
ОткривачА. Р. Гибс
Откриена22 март 2012 година
Орбитални особености A
Епоха4 февруари 2012 година (ЈД 2455961.5)
Лак на набљудување11,3 години
Набљудувања148
Афел3.130 АЕ
Перихел2.877 АЕ
Голема полуоска3.004 АЕ
Занесеност0.042
Период5,21 години (1902 дена)
Наклон9.740°
Јазол216.86°
Аргумент на
периапсидата
177.40°
TЈупитер3.229
НРОС (Земја)1.88 АЕ
НРОС (Јупитер)2.08 АЕ
Димензии~2-5 kм
Вкупна величина (M1)12.3
Јадрена величина (M2)15.4
Последен перихел29 септември 2020 година, 16 јуни 2015 година
Следен перихел2025-декември-25

Опис уреди

Тоа е редок тип на комета наречена комета на главниот појас. Иако повеќето комети доаѓаат од Ортовиот Облак или Кајперовиот Појас, наместо тоа, кометите од главниот појас се членови на појасот на астероидот кои имаат кома и опашка.

Од 2016 година, таа е една од само 15-те познати комети на главниот појас.

Набљудувањата на 331П/Гибс во Истражување - дигитално на небото - на Слоан беа пронајдени кои датираат од август 2004 година, во кои објектот бил видлив како обичен астероид. Понатамошни набљудувања во 2014 година од страна на Кек опсерваторија покажала дека кометата била скршена на 5 парчиња и дека ротирала брзо, со вртежен период од само 3,2 часа. Поради ИОРП ефект, П/2012 Ф5 почнала да се врти толку брзо што, како веројатен куп урнатини, деловите почнаа да се распрскуваат, оставајќи многу долга трага од прашина. Ова е многу слично на 311П/ПАНСТАРРС, бидејќи е најдобро утврдената причина за комети од главниот појас заедно со ударите помеѓу малите астероиди (како што се со 596 Шхеила и П/2010 А2 (ЛИНЕАР) ).

Наводи уреди

  1. „331P/Gibbs“. Архивирано од изворникот на 2021-09-28. Посетено на 2021-12-05.

Надворешни врски уреди


Комети со бројни ознаки
Претходна
330P/Catalina
331П/Гибс Следна
332P/Ikeya-Murakami