293809 Цугшпице

астероид

Цугшпице (англ. 293809 Zugspitze) или 2007 RD162 е астероид од главниот појас откриен на 15 септември 2007 г. во опсерваторијата Стардом во опсерваторија Ханс Лудвиг Нојман, Таунус.

Цугшпице
Откривање
ОткривачСтефан Kapгe, Рајнер Kлинг
Откриено воопсерваторија Ханс Лудвиг Нојман, Таунус
Откриено15 септември 2007
Ознаки
ЦМП-ознака293809
Наречена по
Цугшпице
2007 RD162
Орбитални особености
Епоха 27 април 2019
Афел2,9776
Перихел2,3795
Занесеност0,1116
1601,19
Наклон6,3343
201,5438
173,9242
Физички особености
16,6

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди