168. западен меридијан

168. западен меридијан (168° ЗГД) — меридијан што се протега од Северниот Пол, преку Северниот Леден Океан, Северна Америка, Тихиот Океан, Јужниот Океан и Антарктикот до jужниот Пол.

Линија преку Земјата
168°
168. западен меридијан

Овој меридијан образува голема кружница со 12. источен меридијан.
Почнувајќи од Северниот Пол, па на југ до Јужниот, 168° ЗГД минува низ:

Координати Земја, територија, море Белешки
90°0′N 168°0′W / 90.000° СГШ; 168.000° ЗГД / 90.000; -168.000 (Северен Леден Океан) Северен Леден Океан
71°49′N 168°0′W / 71.817° СГШ; 168.000° ЗГД / 71.817; -168.000 (Чукотско Море) Чукотско Море
66°33′N 168°0′W / 66.550° СГШ; 168.000° ЗГД / 66.550; -168.000 (Берингово Море) Берингово Море
65°43′N 168°0′W / 65.717° СГШ; 168.000° ЗГД / 65.717; -168.000 (САД)  САД Алјаска - полуостровот Сјуард
65°33′N 168°0′W / 65.550° СГШ; 168.000° ЗГД / 65.550; -168.000 (Берингово Море) Берингово Море Минува веднаш источно од островот Кинг, Алјаска,  САД
53°33′N 168°0′W / 53.550° СГШ; 168.000° ЗГД / 53.550; -168.000 (САД)  САД Алјаска - островот Умнак
53°19′N 168°0′W / 53.317° СГШ; 168.000° ЗГД / 53.317; -168.000 (Тихи Океан) Тихи Океан Минува веднаш источно од атолот Роз,  Американска Самоа
60°0′S 168°0′W / 60.000° ЈГШ; 168.000° ЗГД / -60.000; -168.000 (Јужен Океан) Берингово Море
78°28′S 168°0′W / 78.467° ЈГШ; 168.000° ЗГД / -78.467; -168.000 (Антарктика) Антарктика Росова Зависност, под управа на Нов Зеланд Нов Зеланд

ПоврзаноУреди