12 (број)

природен број

12

дванаесет
11 12 13
Редно: дванаесетти
Делители: 1, 2, 3, 4, 6, 12
Факторизација:
Римски: XII
Двоично:
Осмеречно:
Шеснаесетеречно:
Природен број   Список на природни броеви

12 (дванаесет)број и име на глифот што го претставува тој број. Тој е природен број што следи после бројот 11 а претходник на бројот 13.

Делители на бројот 12 се: 1, 2, 3, 4, 6 и самиот број 12.

Содржатели на бројот дванаесет се сите броеви кои го содржат во себе и кога ќе бидат поделени со истиот, резултатот ќе изнесува цел број.

Едни од содржателите на 12 се:

  • 24 (24:12=2)
  • 36 (36:12=3)....

Дванаесет е парен број.

Поврзано

уреди