10043 Џејнган

астероид

10043 Џејнган — астероид од астероиден појас откриен на 14 август 1985 од страна на Едвард Бауел од Ловеловата опсерваторија. Именуван е според Џејн Ган, соосновач на Астрономското друштво Колумбо.

Џејнган
Откривање
ОткривачЕдвард Бауел
Откриено воЛовелова опсерваторија
Откриено14 август 1985
Ознаки
ЦМП-ознака10043
1985 PN
Орбитални особености
Епоха May 14, 2008
Афел3.5083373
Перихел2.7471173
Занесеност0.1216890
2020.4203889
322.19525
Наклон17.32396
151.81724
267.31499
Физички особености
11.9

Наводи Уреди

Надворешни врски Уреди