Штурец (латински: Chorthippus biguttatus) - инсект.

МорфологијаУреди

Штурецот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Штурецот се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

  • „Магарето и штурците“ - басна на американскиот писател Емброуз Бирс.[1]
  • „Штурецот и мравката“ - басна на американскиот писател Емброуз Бирс.[2]

НаводиУреди

  1. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 32.
  2. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 86.